2008-11-29

Kış Hastalıkları

Grip ile soğuk algınlığı aynı mı?
Halkımız, griple soğuk algınlığını genelde karıştırır. Halbuki bir insanın sık sık hasta olması gibi bir şey söz konusu değil. Ancak grip virüsünü aldığı zaman grip olabilir. Grip oluyorum diyen ya alerjik nezledir veya soğuk algınlığı virüslerinin yol açtığı bir üst solunum yolu enfeksiyonu vardır.

soğuk algınlığı ile gribin arasındaki farklar?

İkisinin de yerleştiği yer solunum yolları, özellikle de üst solunum yolları. Soğuk algınlığı daha çok burun ve genizde yerleşiyor. Grip ise daha aşağılara, bronşlara ve akciğere inebiliyor.


Belirtileri farklı mı?
Soğuk algınlığı ya da diğer adıyla nezle, burun tıkanıklığı, hapşırma ve burun akıntısı yapıyor. Gripte ise burunla ilgili belirtiler daha geri planda. Soğuk algınlığı ile gribin arasındaki temel fark, hastalığa yol açan virüslerin farklı olması. Grip virüsü Influenza'nın üç tipi var: A, B ve C. Ama bunların da kendi içlerinde üzerlerindeki antijenlerine göre farklı alt grupları var. Salgınlara neden olan ve bulaşıcı özelliği daha fazla olan A tipi virüs.

Neden her yıl grip oluyoruz?
Grip virüslerinin en önemli özelliği, antijenik yapılarının devamlı değişmesi. Bu değişiklik nedeniyle kişi daha önce enfeksiyon geçirmiş olsa dahi vücut yeni virüsü tanımıyor. Buna karşın, soğuk algınlığı ya da nezleye neden olan 250 kadar virüs var.

İki hastalığın gelişim evrelerinde ne gibi değişiklikler var?
Soğuk algınlığı, hafif bir hastalık. Kişinin genel durumunu çok bozmuyor. Ateş çoğu zaman çok hafif görülüyor. Halsizlik ve kırgınlık oluyor. Bir haftada iyileşiyorsunuz. Fakat gribin başlangıcı çok ani ve 39'u geçen yüksek ateş görünüyor. Ateş ilk 24 saat içinde hızla yükselir, 38-41 derece arasında iki-üç gün seyreder ve sonra düşmeye başlar. Bazı hastalarda gözlerde kızarma, yanma, ışığa hassasiyet bulunur. Birkaç gün sonra da kuru öksürük, göğüs ağrısı gibi şikâyetler de ortaya çıkar. Halk arasında grip için 'paçavra hastalığı' denir. Bu hastalık, oldukça fazla baş ve eklem ağrısı yapan ve halsiz düşüren bir hastalık.
Hangi dönemde sıklaşır?
Kuzey yarımkürede genellikle aralık ayında ya da yılbaşında salgınlar olur. Nezle ise değişken havalarda çok sık görünür. Okullar açılınca hastalıkların bulaşması daha da kolaylaşıyor.

GRİP
Sıklıkla karşılaşılan solunum enfeksiyonları arasında birinci sırayı “grip” alıyor. Prof. Dr. Şehitoğlu, basit virüslerle meydana gelen grip hastalığının yaklaşık 1 hafta veya 10 gün kadar sürdüğünü ifade ediyor. Özellikle sinema, tiyatro, huzurevi, kışlalarda, sigaranın kapalı ortamda çok içildiği yerlerde hastalığa yakalanma olasılığı daha fazla ortaya çıkıyor.

Belirtileri: Grip hastalığı, sıklıkla burunda kuruma, yanma, genizde yanma, kaşıntı hissi, burunda tıkanıklığın yanı sıra, önce beyaz, şeffaf daha sonra da giderek koyulaşan burun akıntısı ile kendini gösteriyor. Hafif olmak üzere ateş de görülüyor. Hastada genel vücut kırgınlığı oluyor. Ayrıca gribe yakalanan kişi ağır kilolar kaldırmış gibi eklem ve adalelerinde yorgunluk hissi, burundan ve genizden gelen akıntıya bağlı öksürük, balgam çıkarma hissi ve problem devam ederse baş ağrısı ile karşı karşıya kalıyor.

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN
Gripten korunmak için öncelikle aşlıların, kronik hastalığı bulunanların ve çocukların aşılanması gerekiyor. Bunun yanında alınması gereken önlemler ise şöyle: Toplu çalışma ortamlarında havalandırma düzenli yapılmalı, sigara içilmesine izin verilmemeli, hasta kişiler erkenden uyarılarak ortamdan uzaklaştırılmalı ve tedavileri sağlanmalı.


FARENJİT

Kış aylarında en sık karşılaştığımız hastalıklar arasında yer alan “farenjit”, boğazın arka duvarının bazen mikrobik, bazen metabolik, bazen de çalışılan ortamın ısısına, tozuna bağlı olarak reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkıyor.

Belirtileri: Hastalık, kişilerde beslenme alışkanlığı ve sigaranın yanı sıra, midedeki asit problemlerine kadar değişik nedenlerden oluşabiliyor. Farenjit ortaya çıktığında, ses kısıklığı, boğazda kuruluk, yanma, ağrı, yutkunma zorluğu, toz ve yiyeceklere karşı hassasiyet gelişiyor. Hastalığın seyrinde belirli bir başka hastalık ortaya çıkmasa da, kişinin çalışma performansını ve iş gücünü azaltıp rahatsızlık vermesiyle biliniyor.

Tedavisi: Hastalığın tedavisi yapılırken önce “boğaz kültürü” alınıyor. Bu kültür sayesinde hastalığın “mikrobik” olup olmadığı tespit ediliyor. Bu mikropların bulunup bulunmadığına göre hastalığın tedavisi ilaçla yapılıyor. Prof. Dr. Şehitoğlu, “Hastalık eğer mikrobik değilse sıvıyla, mide problemleri varsa düzeltilmesiyle, sinüzite bağlı akıntı varsa bu akıntının tedavisiyle mümkün oluyor” diyor. Tedavide sigaranın kesilmesi çok önemli; alkol, çok acılı ve ekşili gıdaların tüketilmesi ise hastalığın iyileşmesini önlüyor.

SİNÜZİT
Başımızın içindeki kemiklerin arasında bulunan “sinüs” boşluklarında enfeksiyon oluşması sonucunda “sinüzit” hastalığı ortaya çıkıyor. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında oluşan “sinüzit” hastalığı, alerjisi olan, tozlu ve asitli ortamlarda çalışan kişilerde daha fazla görülüyor. Bu arada nadiren de olsa doğumsal veya sonradan oluşmuş “travmalar”ın etkisiyle deformite gelişen kişilerde de ortaya çıkabiliyor.

Belirtileri: Sinüzitte, sürekli baş ağrısı, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak görülen iki kaşın arasında, yanaklarda ve alın bölgesinde şiddetli ağrı, burundan gelen şeffaf akıntı, soğuk havanın etkisiyle oluşan sızlama gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Bu arada yanaklardaki sinüzitlerin temelinde enfeksiyonların yattığını belirten Prof. Dr.Şehitoğlu, daha çok kış aylarında rastlanan sinüzitin yazın denize dalan kişilerde de görüldüğünü belirtiyor.

Tedavisi: Öncelikle sinüslerin burna açılan bölgesindeki tıkanıklığı açmak gerekiyor. Tıkanıklığı giderici ilaçlar veriliyor. Bol sıvı alınıp sekresyon azaltılmalı. Hastalık ileri safhadaysa antibiyotik kullanılıyor. Daha ileri safhadaysa değişik cerrahi müdahaleler yapılıyor. Eğer akut safhadaysa antibiyotik, kronikse cerrahi müdahale uygulanıyor. Sinüzit tedavisi olan kişi yeniden sinüzit olabilir. Bu nedenle ameliyattan sonra da dikkat edilmesi gerekiyor.

ZATÜRRE
Alt solunum yolu hastalıkları arasında en sık rastlanan hastalıkların arasında yer alan “zatürre” hakkında bilgi veren Acıbadem Hastanesi Bakırköy Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer, hastalığı “akciğer iltihabı” olarak tanımlıyor. Tıp dilinde “pnömoni” olarak adlandırılan “zatürre” hastalığında, akciğerlerde bulunan hava keseciklerinin iltihabi bir sıvıyla dolduğunu ve akciğerlerin oksijen alışverişi bozuluyor. Hastalık bakteriler, virüsler, mycoplazma, pnömosistis gibi mikroorganizmalar ile görülüyor.

Belirtileri: Türlerine göre belirtileri değişiyor. Bakteriyel zatürrede ateş, titreme, öksürük, sarı yeşil renkte veya kanlı balgam, göğüs ağrısı ve terleme olabiliyor. Virütik zatürrede ateşin yanında başağrısı, kuru öksürük, kas ağrısı ve halsizlik gibi gribal enfeksiyon belirtileri görülebiliyor. Mycoplasma zatürresinde ise en yaygın şikayet öksürük.

Tedavisi: Nedene, hastanın yaşına, altta başka kronik bir hastalık bulunup bulunmamasına göre “tedavi planı” yapılıyor. Genç ve sağlıklı erişkinlerde bakteriyel, mycoplasma ve ricketsia enfeksiyonlarında “antibiyotik” kullanımı tedavide başarı sağlıyor. Viral zarürrelerde iyileşme kendiliğinden olabiliyor.

Zatürre hastasının ateşi düştükten sonra antibiyotik tedavisine doktorun önerdiği süre devam edilmesini söyleyen Dr. Alzafer, şöyle konuşuyor: “Antibiyotiklerin yanı sıra ağrı ve ateş için parasetemol veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, balgam söktürücü ilaçlar, kanda oksijen düzeyi düşerse oksijen tedavisi veriliyor.

Hastaların diyetine dikkat etmesi ve günde en az 8 bardak su içmesini öneriyoruz. Bu arada antibiyotik verdiğimiz halde hastanın ateşi 3 gün yüksek seyredebilir. Eğer 3’üncü günden sonra ateş hala yüksekse, doktora danışmak gerekir.”

Zatürre aşısı ise özellikle kalp, akciğer, kan, böbrek ve diyabet hastaları, dalağı alınmış kişiler, 65 yaşın üzerindekiler ve bakımevi gibi yerlerde yaşayanlar gibi yüksek risk taşıyan kişilere yapılıyor. Dr. Alzafer’e göre gebelere ve 2 yaşın altındakilere zatürre aşısının yapılması doğru değil.
kaynak:www.ntvmsnbc.com

4 comments:

Şükrü Yılmaz said...

Gulerken herkes eslik eder,ya aglarken.Basarilara herkes ortak olur,ya yenilgilere.Oyle bir dost edin ki; kotu gun kapını calinca kapiya seninle beraber baksin

Hayirli Gunler,Ailenizle ve Sevdiklerinizle birlikte Neseli Huzurlu ve bol bereketli Bir Gun Gecirmenizi Dilerim. Sevgiyle Saygiyle vede Sağlikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun Saygilarimla.

YALNIZIZ

Hep yalniziz ama hep beraberiz
Yalniziz,yalnizligi yasiyoruz
Beraberiz yalnizligi paylasiyoruz
Gelecek hulyalariyla,
Gecmisi yakiyor
Ne bugunu ne yarini anliyoruz.

Alıntı:Nurgul Demirci
http://www.siirdostu.com/siirler/18913/nrdm/yalniziz.html

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz said...

Hayirli Aksamlar Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Saglikli Neseli Huzurlu ve Baris icinde Güzel Bir Bayram Tatili Gecirmenizi Dilerim.Saygilarimla

Kurban Bayraminiz kutlu, yureginiz umutlu, umutlariniz atli, sevdaniz kanatli, mutlulugunuz katli, sofraniz tatli, mekâniniz tahtli, omrunuz bahtli olsun...

http://www.sukruyilmaz.net/images/BayramTebrigi.jpg

KURBAN OLSUN...KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN...

Nefretlerini kes...Sevgiye kurban olsun...
Kotu sozu kes..Guzel soze kurban olsun..
Kuslukleri bitir...Barisa kurban olsun..
Kocu kes..Ismail'e kurban olsun..
Atamamissan..kinini,nefretini icinden...
Icindeki kotuluklere kurban olursun...
Koc etini herkes yer,sever..
'Hatta karakoyun etli olur...
kavurmasi datli olur...'
Insanin eti yenmez...
Gonu de giyilmez...
Mundar olursun...

Alıntı:http://www.ayaroldum.com/kurban_bayrami_siirleri_ve_sms-t1875.0.html

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz said...

Eger herkes dost sandigi kimselerin bir de kendi arkasindan soylemis olduklarini duysaydi, dunyada pek az dost kalirdi

Hayirli Gunler Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Saglikli Guzel Bir Pazar Tatili Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allah'a Emanet Olun Saygilarimla

ISLAK ISLAK

Gecenin nemi mi dusmus gozlerine?
Ne olur islak islak bakma oyle
Saçini dok sineme derdini soyle
Yeter ki islak islak bakma oyle
Surerim buluttan tarlalari
Yagmurlar ekerim gogun gogsune
Guneste demlerim senin cayini
Yuregimden suzer oyle veririm
Ben felegin su carkina comak sokarim
Ben felegin tekerine comak sokarim
Yeter ki islak islak bakma oyle

Alıntı:Barış Akarsu
http://www.gulum.net/sarki-sozleri/bolumler.php?op=goster&id=12468

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

WpsizBlog said...

Blogcular olarak el ele vererek bir ziyaret kanpanyası başlattık. İlk adım olarak Huzur evini seçmiştik ki başarıyla tamamladık. Şimdi de ikinci adımımız olarak Çocuk Yuvası organizasyonunu başlatmış bulunuyoruz. GÖZDE BİRSÖZ ÇOCUK YUVASI ziyaretimizde sizleride aramızda görmekten mutluluk duyarız.İlgili bloga www.bireluzat.com adresinden ulaşabilirsiniz. İlgilerinize Tsk ederim. www.bireluzat.com