2008-11-02

ŞİFALI SULAR (KAPLICA ve İÇMELER)FAYDALI OLDUKLARI HASTALIKLAR

Kaplıca Mevsimi: Bölgenin iklim şartları dikkate alınarak tespit edilir. Genelde memleketimizde yerleşmiş kaplıca ve içmelerin mevsimi 15 Mayıs - 15 Eylül arasıdır.
Kaplıcalarda Tedavi Süresi (Kür): Gerekli faydayı sağlamak için 3 haftalık bir tedavi ve en az 21 banyo tavsiye edilir.
Banyo Zamanı ve Süreler: Banyoya girmeden önce; küçük ve büyük abdest yapmak, banyoda hareketsiz durmak gerekir.Banyodan çıktıktan sonra da; kurulanılmaz, havlu veya bornoza sarılınır, ılık odada 1 saat kadar yatılır. Bu süre içinde, vucûd terler. Sonra giyinilir ve 1 saat kadar daha aynı odada kalınır.Birinci Banyo; kahvaltıdan önce aç karnına veya kahvaltıdan 1 saat sonra,İkinci Banyo; akşam yemeğinden 2 saat önce alınması halinde azami derece fayda sağlanır.Banyoda kalma süresi: İlk gün 10 dakika; sonrakilerde ise, hastanın bünyesine ve hastalığa göre, 12-20 dakika arasındadır.
İçme Kürü: Kronik hastalıklarda tavsiye edilir. Süresi 3-6 hafta olmalıdır. Birinci gün; aç karnına bir defada 6 su bardağı (1.5 litre); ondan sonraki günler; sabah, öğle ve akşam yemeklerinden yarım saat önce ikişer su bardağı içilir.
HASTALIKLAR
* Böbrek ve idrar yolları hastalıkları: Kronik ve ödemsiz böbrek iltihabları, mesane iltihabı, idrar taşlarıyla ilgili hastalıklarda; karbonatlı, hidrokarbonatlı sulardan faydalanılır. Bu suların prostata iyi geldiği tespit edilmiştir.
* Deri Hastalıkları: Bütün deri hastalıklarında; tuzlu, kükürtlü ve çamurlu sulardan faydalanılır.

* Hormonel hastalıklar: Bu hastalıklara, radio-aktiviteli sular iyi gelir.

* Göz Hastalıkları: Kükürtlü ve iyodlu sulardan faydalanılır.

* Kadın hastalıkları: Bu konuda doktor tavsiyesi olmadan kaplıca tedavisi uygulanması doğru olmaz. Ateşli kadın hastalıklarında ve hamile kadınlarda kaplıca tedavisi son derece dikkatli ve mutlaka hekim gözetiminde yapılmasında fayda vardır. Bunların dışında Aybaşı bozuklukları, kronik rahim hastalıklarında; kükürtlü, çamurlu ve radio-aktiviteli sulardan faydalanılır.

* Kalb ve kandolaşımı hastalıkları: İleri derecede kalb, kan dolaşımı ve damar sertliğide kaplıca tedavisi uygulanmaz. Diğerleri için tuzlu, iyodlu ve radio-aktiviteli sulardan faydalanılır.

* Mide ve bağırsak hastalıkları: Ağır mide nezlesi, mide tümörü, sifilitik gastrit ve pilor daralmalarında kaplıcalardan faydalanılmaz. Kronik gastrit, kronik bağırsak nezlesi, bağırsak gazları, hazımsızlık ve kronik kabızlıklarda ise; hidrokarbonatlı, sülfatlı sulardan faydalanılır.

* Romatizmal hastalıklar: Akut ve ateşli romatizmada, kaplıca tedavisi uygulanmaz. Kronik romatizmada ise; tuzlu, karbonatlı, sülfatlı, kükürtlü, radio-aktiviteli ve çamurlu sulardan faydalanılır.

* Safra kesesi ve Karaciğer hastalıkları: Safra kesesi, karaciğer, pankreas hastalıklarında; karbonatlı, hidrokarbonatlı ve sülfatlı sulardan faydalanılır. İleri safhadaki Siroz'da kullanılmaz. * Sinir sistemi hastalıkları: Siyatik, lumbago, nevralji, nevrasteni, psikasteni ve nevroz gibi sinir hastalıklarında; tuzlu, çamurlu ve radio-aktiviteli sulardan faydalanılır.

* Solunum yolu hastalıkları: Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında; tuzlu, iyodlu ve kükürtlü sulardan faydalanılır. İleri derecedeki verem, damar sertliği ve kalb hastalıklarında kullanılmaz.

* Şeker hastalığı: Sodyum bikarbonatlı sulardan faydalanılır.

Şifalı suların bulunduğu iller

ADANA, AFYON, AĞRI, AMASYA, ANKARA, ANTALYA, AYDIN
BALIKESİR, BİLECİK, BİNGÖL, BURDUR, BOLU, BURSA, ÇANAKKALE.
ÇANKIRI, ÇORUM, DENİZLİ, DİYARBAKIR, ERZİNCAN, ERZURUM, HAKKARİ, HATAY, MERSİN (İÇEL), İSTANBUL, İZMİR, KARS, KAYSERİ,KIRŞEHİR, MALATYA, MANİSA, KAHRAMANMARAŞ, MARDİN, MUĞLA, NEVŞEHİR, NİĞDE, ORDU, RİZE, TOKAT, VAN, YOZGAT.


KAYNAK: SAĞLAM, Vedat; Şifalı Bitkiler ve Reçeteleri Şifalı Sular ve Kaplıcalar

5 comments:

Şükrü Yılmaz said...

Gunaydin Kardesim Mutlulugun pesinden kosma mutluluk senin pesinden kossun ve hayatta oyle mutlu ol ki gozlerinde akan bir damla yas arayip da bulamayanlarin sadakasi olsun

Hayirli Gunler Kardesim Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Saglikli ve Bereketli Yeni Bir Gun Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.Saygilarimla

Yorum:Kaplıcaların son baharda daha yayrlı olacağını düşünüyorum cunku insanın kaplıcadan sonra koruması lazım diye bilyorum cunku yazın insan kendini korumaz havalar sıcak diye aldanır doğrumu biliyorum bilmiyorum ama böyle güzel eğitici ve bilgilendirici paylaşımlarınıza teşekkur ederim Kardeşim.

TELEFON

Gelmiyorsun gelme
Sesini gonder yeter
Serum gibi kan gibi
Her turlu derman gibi
Bir is icin deyil
Sormak ogrenemek icin degil
Hic birsey soylemeden anlat herseyi
Salt sesin sein
Bir gul bir daha gul
Sonra kapat telafonu
Bana bende kalan sesin yeter

Alıntı:Aziz Nesin
http://www.siirdemeti.com/siir_p.asp?siirno=4091

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz said...

Bir Mutluluk Ugruna Yipranip Gidiyoruz Kimi Guzelim Der Kimi Ozelim Der Oysa Sevgi Ne Ozellik Ister Nede Guzellik Sevgi Sadece Yurek Ister Selam Yuregi Guzel Kardesim.

Hayirli Akasmlar Kardesim Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Guzel Bir Hafta Sonu tatili Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.Saygilarimla

Hep boyle cocuksu mu bakar senin gozlerin
Hep böyle icinde uzak bir isik mi yanar
Bakislarında beni dinlendiren bir sey var
Kiysindaymis gibi en sakin denizlerin...

Alinti Internet
http://www.sms-sozleri.com/guzel-sozler/kisa-siirler.html

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz said...

Gunaydin Fani dunyanin baki padisahi degiliz Biz parcalanmis gonul hirkalarini yamar dikeriz Biz dostlarla aglar dostlarla guleriz

Hayirli Gunler Kardesim Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Guzel Bir Gun Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.Saygilarimla

Yorum : ATAM Sayende Bu memlekette Esaretten Kurtulup Rahat bir Hayat Yasayarak Senin Hakkinda Art niyetli Yazilar Yazarak,Belgeseller ve Filimler Hazirlayarak Seni Kücük Dusurmeye Calisan Serefsiz Kalemler,Yapimcilar ve Bunlara Destek Olanlar Utansin Sana Bu Tur Yazan Serefsizleri Kiniyorum.Imam Ne Derse Cemaatte Onu Yaparmis.Hamdolsun Sayin Buyuklerimizden Ders Aliyoruz Bu Tur Kelime ve Cumleleri Ogreniyoruz Ama Sunu Bilsinler ki Umugumuzu Siktirmayacagiz Bu Vatan Sahipsiz Degildir.

Bir pinarsin icilen ama hic kanilmayan
Seveni yaniltmayan sevince yanilmayan
Ozlenen sen ozleyen sen ozleten sen
Varken doyulmayansin yokken dayanilmayan

Alinti:Internet
http://www.siirperisi.net/siirler.asp?sayfa=2

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz said...

O masum yuzunde aci ve huzun hic olmasın gozlerinde mutlulugun en parlak yildizi parlasin dost eli elini hic birakmasin ne olur.

Hayirli Gunler Kardesim Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Guzel Bir Gun Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.Saygilarimla

Her sey sagir icimde ne siir ne musiki
Dunyadan bezginligim dunyalar kadar eski
Oylesine cozulmus oyle dagilmisim ki
Bu ne bitmez ayrilik bu ne ozlem diyorum

Alinti:Internet
http://www.siirperisi.net/siirler.asp?sayfa=2

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz said...

Baharin gunesi bahtina dogsun acilar kederler gonlunden uzak olsun. Tum güzellikler ve mutluluklar senin olsun.

ATATÜRK'ün Bizlere Hediyesi Olan CUMHURİYET Ogretmenlerimizin 24 Kasim ogretmenler Gununu kutlar Bu Kutsal Gorevlerinde Basarilar Dilerim

Hayirli Geceler Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Saglikli Yeni ve Guzel Bir Hafta Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.Saygilarimla

BASOGRETMEN

Ataturk benim
Basogretmenim
Ne ogrendimse
Ondan ogrendim

Yenilikleri
Hep o dusunmus
Milleti icin
Aglamis gulmus

Cocuk kalbimle
Ilk onu sevdim
Ataturk benim
Basogretmenimdir

Alinti:Tarik ORHAN
http://www.gulum.net/siir/bolumler.php?op=goster&id=2514

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net/
http://sukruyilmaz.net/blog