2008-10-04

SONBAHAR DEPRESYONU

Yaz bitti , güneşli günler yerini bulutlu ve yağmurlu günlere bırakacak, yazın vermiş olduğu neşe ve enerji hepimizde yavaş yavaş azalacak , işe yeniden başladık ve günler kısalıyor.

Güneşi az görmek, iş yükümlülüğünün artması, okulların başlaması, havaların serinlemesi kişilerde ruhsal sorunlar yaratabiliyor. Sabah yanmakta güçlük, yataktan kalkmak istememe, kendini gün içinde yorgun ve bitkin hissetme, enerjide azalma , çalışmak istememe, karamsarlık, hüzün, cinsel enerjide azalma, çabuk sinirlenme, gibi belirtiler “sonbahar depresyonuna” girmiş olabileceğinizi gösterebilir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte kişilerin yetersiz güneş ışığı alınması beyindeki kimyasal maddelerin düzeninde bozulma olur bu bozulma da depresif duyguların yaşanmasına sebep olur. Uyku ve hormonları düzenleyen biyolojik saatin bozulması da bahar depresyonun ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Bilimsel araştırmalarda mevsimlerin insanların ruh hallerinde bir takım değişiklikler yapmış olduğu belirlenmiştir. Sonbahar ve kış aylarında kişilerde depresif belirtilerin arttığı, geçmişte depresyon yaşayan kişilerde bu belirtilerin yeniden tekrarlandığı araştırmalarla desteklenmiş olup kadınlarda erkeklere göre bu oranların daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Gün içindeki genel yaşanan mutsuzluğu depresyonla karıştırmamak gerekir. Depresyon duygu , davranış ve günlük yaşamda belirgin değişikliklere neden olan ciddi bir rahatsızlıkken tedavisi mümkündür.

Depresyonda uzun süredir devam eden enerji azalması, yorgunluk, bitkinlik, karamsarlık, eskiden zevk altığı aktivitelerden artık zevk alamama,unutkanlık, cinsel istekte azalma, konsantre olmada güçlük, geçmişe yönelik pişmanlık ve suçluk duyguları, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, yorgun ve bitkin uyanma, iştahta azalma ya da artma , yaşamdan zevk almama,kendini değersiz ve işe yaramaz hissetme gibi belirtiler söz konusu olup dünya genelinde en sık görülen psikiyatrik rahatsızlıklardandır.Depresyon sonbaharda % 60 oranında artma göstermektedir.
Bahar depresyonu ile birlikte yaşanan yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, isteksizlik, çabuk sinirlenme, karamsarlık, libidodaki azalma, konsantre olmada güçlük, uykusuzluk, yorgun ve bitkin uyanma vb şikayetlerin bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekebilir.

Çünkü yaşanan bu belirtiler farklı bir ruhsal rahatsızlığın başlangıcı da olabilir. Bahar depresyonu yaşayan kişilerin hava bulutlu olduğunda dışarı çıkmak isteği olmamasına rağmen dışarı çıkmak için çaba göstermesi, vücudu için gerekli enerjiyi sağlamak için düzenli beslenmesi , düzenli spor ve egzersiz yapması, işyerindeki isteksizliğini azaltmak için sık ve kısa keyifli molalar verilmesi, sosyal yaşamını yeniden planlayarak keyif alabileceği aktiviteler planlaması , yaşama karşı pozitif bir bakış açısı geliştirmesi depresif belirtilerin azalmasına yardımcı olacaktır. Belirtilerin çok yoğun yaşanması durumunda profesyonel bir destek kesinlikle alınmalıdır. İlaç tedavisi ve psikoterapi süreci ile tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. .

1 comment:

Şükrü Yılmaz said...

NE MUTLU TURKUM DIYENE TURK MILLETININ BASI SAGOLSUN
Hakkari'nin Semdinli İlcesinde bulunan Aktutun Jandarma Sinir Bolugune bolucu teror orgutunun Irak'in kuzeyinde bulunan unsurlari tarafindan dun yapilan saldirida, 15 guvenlik gorevlisi sehit olmustur
Hanin Saldiriyi ve Bolucu teror orgutunu ve destek verenleri nefretle kiniyorum

ASKER

ANNE BEN GIDIYORUM KISMETSE ASKERE
CUDI DAGI GABAR DAGI GEZMEYE
BU DAGLARDA GEZERKEN pkk YI EZMEYE
DAGLARDA KURDUK ANAM SIPERLERIMIZI
AÇTIK YEMEK OLARAK KONSERVELERİMİZİ

KOMUTAN KOMUT VERDI HAYDI ILERI
TERORISTLER KASIMIZDA CATISMA OLACAK BELLI
BU VATA N ICIN KISMETSE SEHIT OLAMAK VAR BELKI
AGLAMA ANAM SEHIT OLURSAM UZERSIN BENI
ANAM BABAM BUGUN ICIN BUYUTTUNUZ BENI

ALBAYRAK INMEYECEK EZANLAR DINMEYECEK
BUNU HAYAL EDENLER BIR BIRINE DUSECEK
BU VATANLA HIC KIMSE BAS EDEMEYECEK
İMANLI ŞUURLU MEHMETCİKLERİMİZE GÜÇ YETMEYECEK
PKK VE IS BIRLIKCILERI TEK TEK GEBERECEK

FUAT DERKİ ENGELLIYIM GIDEMEDIM ASKERE
TATMADIM O DUYGUYU NE KADAR COK ISTESEMDE
SAIR DEGILIM HISSETTIKLERIMI ALIYORUM KALEME
BENDE HAZIRIM ENGELLI HALIMLE BU VATANA CANIMI VERMEYE
YUCE MEVLAM YARDIM ETSIN TUM GUVENLIK GUCLERIMIZE

Alinti:Yazan Fuat Temirhan
fuattemirhan1964@hotmail.com 26-10-2007
http://www.canim.net/siirler/8486-.html

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.net/blog